Kick-ass-kladdkaka
Jag vet att det är ”fult” att skryta men jag gjorde en så jäkla god kladdkaka igår så jag nästan ramlade av pinnen. Magnus, som egentligen inte är jättemycket för efterrätter, tog en extra bit och Malin, som inte alls brukar gilla kladdkaka, sa att det var det absolut godaste kladdkaka hon ätit. Damn, nu har jag ju byggt upp världens förväntningar…
Här kommer iallafall receptet!
Du behöver:
- 100 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 nypor flingsalt
Inget ordinärt med det tänker ni kanske. Det jag tror gör hela skillnaden är flingsaltet OCH att jag istället för att bara smälta smöret också brynde det.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en springform. Jag använde panko-ströbröd men det funkar nog bra med vanligt också.
- Nu till det lite kritiska momentet, att bryna smöret. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull som är ganska stor (vi blandar smeten direkt i kastrullen). Smält smöret och låt det sedan brynas något. Rör försiktigt med jämna mellanrum så det inte bränns. Smöret kommer börja bubbla innan det bryns och då kommer du se att det ändrar färg till ljusbrunt. Ta kastrullen från platsen då smöret fått en ljust brun ton, vi vill som sagt inte bränna det.
- Vispa sedan ner sockret och äggen.
- Tillsätt mjöl, kakao, vaniljsocker och 2 nypor flingsalt (jag mosade det lite mellan fingrarna). Vispa ihop till en slät smet.
- Provsmaka smeten… Delicious!
- Töm upp kladdkakesmeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
- Ta ut kakan och ställ den direkt in i kylen om du har bråttom eller låt den sakta kallna i rumstemperatur om du har lite mer tid på dig innan gästerna kommer.
Om Ni testar det här receptet får Ni gärna lämna en kommentar om vad Ni tyckte och vad Era gäster tyckte i kommentarsfältet.
Bon appetit!
Kommentera