Saffranspäron
Igår kväll kokade jag saffranspäron för första men inte sista gången. De är ju så vackra att se på och riktigt mumsiga blev dom också.
Saffranspäron, 4 stycken
- 4 st päron (Conference)
- 0,5 g saffran
- 1 vaniljstång
- 2 dl socker
- Saften av 1 citron
Gör så här:
- Skala päronen men behåll pinnen, skär bort tussen i botten på päronen.
- Lägg de skalade päronen i en kastrull och slå på kallt vatten så det precis täcker päronen.
- Dela vaniljstången på mitten och skrapa dess frön, lägg både frön och stång i kastrullen.
- Pressa citronen och töm juicen i kastrullen.
- Tillsätt saffran och socker och rör sedan om.
- Koka på medelhög värme tills päronen är mjuka, känn efter med en teststicka.
- Ett tips är att lägga ett lock som är mindre än kastrullen över päronen så hålla de nere och blir jämt kokade.
- När päronen är mjuka, flytta över de till en glasburk och slå över lagen så det täcker päronen.
- Servera dem kalla med grädde och kanske lite riven eller hyvlad choklad till.
Jag bjöd mig själv på finfint medan-lilla-älsklingen-sover-fika idag. Med en kopp te till förstås.
Jag hade ingen citron hemma igår så jag fick ta det lilla jag hade kvar i en ”plast-citron” och saften av en apelsin istället. Jag gissar dock att de blir ännu godare on man har saften av en riktig citron. Jag hade gärna haft lite mer syra i päronen för att balansera upp den tunga smaken av saffran och sötman från sockret. Nästa gång gör jag med riktig citron.
Dagens efterrättstips, varsågoda 😜
Kommentera