Mumsig fisksoppa med vitlöks-creme fraiche
Idag gjorde jag en fisksoppa hemma hos gammelmormor. Den blev väldigt uppskattad kring bordet och Minna sa nöjt ”Mmmm” flera gånger. Det kan vara ett av de härligaste ljuden jag vet.
Bjuder på receptet, glömde ta kort dock så någon bild blir det inte.
Vanja’s mumsiga fisksoppa med vitlöks-creme fraiche, ca 4 portioner
- 4 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 0,5 g saffran
- 2 msk smör
- 500 g krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 2 mindre morötter
- 1 liter vatten
- 2 fiskbuljongtärningar
- 400 g vit fisk
- Dill
- Saften av 1 citron
- Salt
- Peppar, svart och vit
- 2 dl creme fraiche
Gör så här:
- Hacka den gula löken fint och fräs den i en kastrull i smöret utan att löken får färg. Tillsätt saffran och 2 pressade vitlöksklyftor.
- Hacka morötterna i tunna halvmånar. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, morötterna och tomatpurén och låt det hela brynas på en liten stund innan du tillsätter vattnet och buljongtärningarna. Låt koka en stund.
- Skär den halvfrusna fisken i lagom stora tärningar och lägg dessa i soppan.
- Smaka av med rikligt med dill, saften av en citron, salt och peppar. Koka sedan soppan tills fisken är genomkokt.
- Pressa ner de två resterande vitlöksklyftorna i creme fraichen och smaka av med en gnutta salt.
- Servera soppan tillsammans med vitlöks-creme fraichen och varför inte ett gott vitlöksbröd.
Enkelt, snabbt och gott, Mumsisch!
Kommentera