Citron- och ingefärakola

  
Ingredienser:

  • 50 g smör
  • 3 dl grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl ljus sirap 
  • Saften och rivet skal av 2 citroner
  • Cirka 1 – 1,5 msk färsk, riven ingefära

Så här gjorde jag:

  1. Blanda smör, grädde, socker, vaniljsocker och sirap i en vid och gärna tjockbottnad kastrull som rymmer minst 3 liter. 
  2. Riv skalet på citronerna men vänta med att tillsätta det tills på slutet.
  3. När det hela har kokat upp kan du tillsätta saften av citronerna och den rivna ingefäran. 
  4. Använd en kökstermometer och koka kolan tills den når 126 eller 127 grader. Jag gjorde även kulprov för att verkligen veta hur konsistensen blir.
  5. När jag var nöjd med konsistensen (vid 127 grader) tillsatte jag det rivna citronskalet precis innan jag slog upp kolan på en bakplåtspappersklädd plåt.
  6. När kolan kallnat något, så man kan ta i den, skar jag skåror i den. När den har kallnat ordentligt klipper jag den i bitar och paketerar den i folie eller smörpapper. 

Nom nom! En lite fräschare kola!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: