Citron- och ingefärakola
- 50 g smör
- 3 dl grädde
- 3 dl strösocker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 1,5 dl ljus sirap
- Saften och rivet skal av 2 citroner
- Cirka 1 – 1,5 msk färsk, riven ingefära
Så här gjorde jag:
- Blanda smör, grädde, socker, vaniljsocker och sirap i en vid och gärna tjockbottnad kastrull som rymmer minst 3 liter.
- Riv skalet på citronerna men vänta med att tillsätta det tills på slutet.
- När det hela har kokat upp kan du tillsätta saften av citronerna och den rivna ingefäran.
- Använd en kökstermometer och koka kolan tills den når 126 eller 127 grader. Jag gjorde även kulprov för att verkligen veta hur konsistensen blir.
- När jag var nöjd med konsistensen (vid 127 grader) tillsatte jag det rivna citronskalet precis innan jag slog upp kolan på en bakplåtspappersklädd plåt.
- När kolan kallnat något, så man kan ta i den, skar jag skåror i den. När den har kallnat ordentligt klipper jag den i bitar och paketerar den i folie eller smörpapper.
Nom nom! En lite fräschare kola!
Kommentera